Log in


Νέες διαδικτυώσεις για συστημικούς εγκεφάλους

Το τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας (DGSF) με τίτλο «Συστημικές χίμαιρες» έγινε από τις 10 ως τις 13 Σεπτεμβρίου 2008 στο Essen και ήθελε να προσφέρει «νευροβιολογική ώθηση και άλλες ιδέες για τη συστημική θεωρία και πρακτική».


Και χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε: Tο κατάφεραν πέρα για πέρα. Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να παρατηρούσαμε την εγκεφαλική δραστηριότητα των άνω των 600 συμμετεχόντων με τη βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων του ηλεκτρονικού τομογράφου –εικόνες από ηλεκτρονικό τομογράφο πλαισίωναν ένα μεγάλο μέρος των κύριων παρουσιάσεων. Είναι εύλογη η υπόθεση ότι θα γινόταν φανερός ένας μεγάλος αριθμός νέων διασυνδέσεων, αλλά και η ενεργοποίηση των από παλιά αποθηκευμένων εμπειριών και η σύνδεσή τους με καινούριες εισροές.

Ήδη με το σύντομο χαιρετισμό του Reinert Hanswille από το Ινστιτούτο Οικογενειακής Θεραπείας, Συστημικής Εποπτείας και Ανάπτυξης Οργανισμών (ifs) του Essen πρέπει να διαταράχτηκαν μερικές δρομολογημένες τροχιές, όταν ζήτησε από τους συμμετέχοντες να στρέψουν την προσοχή τους στις προγραμματισμένες αστοχίες, μην τυχόν και τους ξεφύγει καμία…

Με μια επιδέξια δραματουργία των κύριων παρουσιάσεων οι διοργανωτές κατάφεραν στη συνέχεια να συνδέσουν τόσο εποικοδομητικά τις νευροβιολογικές επιγνώσεις με τη συστημική θεωρία και πρακτική, ώστε να διασκορπιστούν οι φόβοι για μια αντιπαράθεση και στο τέλος να μείνει το «τόσο-όσο» (που τόσο εκτιμούν οι συστημικοί).

Οι εισηγήσεις της 1ης μέρας του καθηγητή Δρ. Hans Markowitsch και του καθηγητή Δρ.Günter Schiepek για τις επιγνώσεις της νευροβιολογικής έρευνας ήταν πρόκληση ως εισαγωγή και καθόλου εύπεπτες. Μετά από μια νύχτα επεξεργασίας, πάντως, αποδείχτηκαν υπέροχη βάση για τις παρατηρήσεις του Δρ. Gunter Schmidt και της καθηγήτριας Δρ. Luise Reddemann. Ιδιαίτερα ο Gunter Schmidt κατάφερε με υπέροχο τρόπο να συσχετίσει τις νευροβιολογικές επιγνώσεις με τη συστημική πρακτική και συγχρόνως να τις παρουσιάσει ως όχι και τόοοσο καινούριες και παρ’ όλα αυτά ως εξαιρετικά συμβατές.

Οι εισηγήσεις του Rainer Schwing και της Maria Aarts την 3η μέρα ήταν πλέον σχεδόν «παιχνίδια που παίζαμε παλιά» και αμφότεροι αξιοποίησαν την ευκαιρία αυτή για να παρουσιάσουν στην ολομέλεια πώς η νευροβιολογική έρευνα υποστηρίζει την πρακτική τους. Στη συνέχεια απέμεινε στον καθηγητή Δρ. Gerald Hüther να εντάξει τη νευροβιολογική έρευνα στο πλαίσιο των συναισθημάτων και των κινήτρων. Κατάφερε, λοιπόν, να κάνει εύλογο ακόμα και το γιατί ο γιατρός –παρ’ όλη την επίγνωση για τη βλαπτικότητα του καπνίσματος- εξακολουθεί να καπνίζει ευχαρίστως πίπα…

Την τελευταία μέρα ο καθηγητής Δρ. Jochen Schweitzer εναντιώθηκε στην εξάντληση των συμμετεχόντων (προερχόμενη εν μέρει από την επί πολλές ημέρες μεγάλη εγκεφαλική δραστηριότητα και εν μέρει από το πάρτυ του συνεδρίου σε γνωστό κέντρο διασκέδασης του Essen) με μια θεώρηση της δομής της DGSF, η οποία ήταν έντονα εμπνευσμένη από τις προοπτικές της έρευνας του εγκεφάλου. Οι ιδέες του για μελλοντικές διαδικτυώσεις ήταν πολύ ερεθιστικές και παρέπεμπαν σε καινούριες κατευθύνσεις που υπόσχονται ένα ενδιαφέρον μέλλον. Την τελεία ως προς το περιεχόμενο έβαλε ο καθηγητής Δρ. Hans Foerstl με μια πλούσια εικονογραφημένη εισήγηση, με την οποία φωτίστηκαν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της νευροβιολογικής έρευνας για την ψυχοθεραπεία.

Ο Reinert Hanswille απέδειξε στο κλείσιμο το κωμικό του ταλέντο μεταφέροντας ως ταξιτζής του Essen το χαιρετιστήριο μήνυμα ενός παλιού συναδέλφου με άσπρα γένια από τον ουρανό, ο οποίος δυστυχώς παρέμεινε παραδομένος στα ένστικτά του…

Με την παράδοση της σημαίας της DGSF στο διοικητικό συμβούλιο σε στυλ τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων έληξε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, άκρως ερεθιστικό και εξαιρετικά διασκεδαστικό –εν ολίγοις: ένα πολύ επιτυχημένο ετήσιο συνέδριο, για το οποίο μόνο συγχαρητήρια μπορούμε να δώσουμε στους διοργανωτές!

 

© 2014 Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης