Log in


ECPP Συνέδριο στο Άμστερνταμ


Με τον Pharrell Williams στο flow της Θετικής Ψυχολογίας


Στις αρχές Ιουλίου έγινε στο Beurs van Berlage, στο παλιό χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, το "7th European Conference on Positive Psychology" (ECPP) στην αγγλική γλώσσα.

 

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες, εισηγητές και παρουσιαστές ερευνητικών αποτελεσμάτων από 50 και πλέον χώρες συνέρευσαν για να μιλήσουν επί τέσσερις μέρες γύρω από τις καινούριες επιγνώσεις σε θέματα της Θετικής Ψυχολογίας και να συζητήσουν τις μελλοντικές της προοπτικές. Κάθε μέρα άρχιζε και τελείωνε με μια ολομέλεια στη μεγάλη αίθουσα. Στις ενδιάμεσες ώρες μπορούσε ο κάθε συμμετέχων να επιλέξει ανάλογα με τον τομέα των ενδιαφερόντων του από μια πληθώρα θεματικά διαφορετικών συμποσίων, εργαστηρίων και key lectures.


Μετά από έναν χαιρετισμό από τον Jan Walburg, πρόεδρο του ECPP 2014 και μια εισαγωγή από τον Rutger Engels, διευθυντή του ινστιτούτου Trimbos που ανέλαβε τη διοργάνωση, την πρώτη μέρα άξιζε τον κόπο να ακούσει κάποιος π.χ. τη διάλεξη της Barbara Frederickson. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της North Carolina μίλησε για την αγάπη και την υγεία καθώς και για τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα. Διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι κοινωνικές επαφές μας βοηθούν να είμαστε θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι και ότι προϋπόθεση για το αίσθημα της αγάπης είναι κυρίως η ασφάλεια και ο δεσμός με άλλους ανθρώπους.


Πηγαίνοντας από τη μια διοργάνωση στην άλλη μέσα στο κτήριο, εντύπωση έκαναν κυρίως τα πολλών μέτρων posters, τα οποία παρουσίαζαν ερευνητικά αποτελέσματα και άλλαζαν καθημερινά. Επίσης αναπόφευκτο ήταν όλες τις μέρες και το κομμάτι "Happy" του διάσημου αμερικανού τραγουδιστή Pharrell Williams. Το τραγούδι του ηχούσε κάθε τόσο, κάθε μέρα, σε κάθε διάλειμμα, από τα μεγάφωνα, έτσι ώστε ακόμα και οι λιγότερο ενθουσιασμένοι με αυτό, στο τέλος του συνεδρίου να μπορούν να σιγοτραγουδήσουν με σιγουριά τους στίχους του.


Ένα θεματικό κέντρο βάρους τη δεύτερη μέρα ήταν οι αιτίες της οικονομικής κρίσης που εδώ και κάποια χρόνια έχει οδηγήσει πολυάριθμα κράτη της γης σε μια υπαρξιακά απειλητική υπερχρέωση. Στη συνάφεια αυτή, η Dora Gudmundsdottir, διευθύντρια του Health στην Ισλανδία, και ο Nic Marks, ένας εκπρόσωπος του Happiness Works από την Αγγλία, διατύπωσαν τη θέση ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν ουσιαστικά καλύτερα τις κρίσεις όταν προσέχουν την ευεξία και την πνευματική υγεία τους. Η θέση αυτή έδρασε προκλητικά με αποτέλεσμα οι μισοί περίπου στην αίθουσα να συμφωνούν ενώ οι άλλοι μισοί διαφωνούσαν. Κάποιοι μάλιστα που ουσιαστικά ήταν άλλης γνώμης σηκώθηκαν και βγήκαν από την αίθουσα πριν τελειώσει η συγκεκριμένη διοργάνωση.


Τους καταλαβαίνω. Δεδομένου ότι οι δυο παραπάνω εισηγητές συνδυάζουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα -το σύστημα των τραπεζών και το σύστημα της ευτυχίας- παρά τους διαφορετικούς και ασύμβατους μεταξύ τους κώδικες, εδώ ανατρέπονταν συνοπτικά κάποιες θεμελιώδεις επιγνώσεις της συστημικής θεωρίας.


Αντιθέτως πιο πειστική ήταν η διάλεξη της Ilona Boniwell από το πανεπιστήμιο East London, η οποία μίλησε σε μεγάλο αριθμό ακροατών  για διάρκεια και ευεξία μέσω της θετικής μόρφωσης. Τόνισε ότι ζήτηση έχουν τα λειτουργικά και τα "funky" σχέδια μετάδοσης της μάθησης και ότι η χρήση  μεταφορών βοηθάει στη μετάδοση των σχεδίων αυτών.


Αυτό το τεκμηρίωσε με το παράδειγμα των προσωπικών μορφών ηρώων, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να επεξεργαστούμε παιχνιδιάρικα τα δυνατά σημεία των νεαρών ανθρώπων. Επίσης με κάρτες δυνατών σημείων μπορεί κάποιος να μάθει πιο εύκολα αξιοποιώντας τα θετικά συναισθήματα και έτσι η εστίαση να είναι στην ψυχολογική, σωματική και πνευματική ευεξία.


Όποιος την τελευταία μέρα δεν ήταν πάρα πολύ κρυωμένος εξαιτίας του κάπως πολύ δυνατά ρυθμισμένου κλιματισμού όλες τις μέρες και μπορούσε ακόμα να συμμετέχει στο συνέδριο, μπορούσε να έχει την ξεκούραση που του άξιζε μεταξύ άλλων στο συμπόσιο με τον Shukai Kono από το Τόκιο. Εδώ το θέμα ήταν η συμπεριφορά αυταπάρνησης και η συνείδηση της αυτό-υπέρβασης στο κίνημα Morininaru. Στο κλείσιμο της διάλεξής του έκανε στους συμμετέχοντες έναν διαλογισμό, ο οποίος δυστυχώς διακόπτονταν κάπου-κάπου από τον θόρυβο ενός κινητού με το οποίο μια από τις συναδέλφους του φωτογράφιζε το όλο σκηνικό.


Στο κλείσιμο του συνεδρίου μας περίμενε η εισήγηση του ειδικού στο flow Mihaly Csiksentmihalyi, ομότιμου καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγγραφέα, ο οποίος κάλυψε ένα πολύ μεγάλο τόξο. Ξεκίνησε από την εποχή της εμπιστοσύνης και της πίστης, πέρασε από τον 19ο και τον 20ο αιώνα, την εποχή των αιτίων και της επιστήμης, για να μιλήσει τελικά για το σήμερα και το μέλλον και την εποχή της συνείδησης.


Έθεσε το ερώτημα ποιος καθοδηγεί το μέλλον, πώς μπορεί η Θετική Ψυχολογία να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε παραπέρα τη μόρφωση των παιδιών μας και μίλησε για τις μαθησιακές επιθυμίες προς τους πιο μικρούς σε ηλικία. Κι αυτός τόνισε ότι οι Θετικοί Ψυχολόγοι θα έπρεπε να συνομιλούν με εκπροσώπους άλλων επιστημονικών κλάδων.


Έτσι πλησίασε σιγά-σιγά το ECPP 2014 στο τέλος του και αποκομίσαμε την επίγνωση ότι η Θετική Ψυχολογία είναι ένα τρόπος θέασης που αξίζει τον κόπο σε πολλών ειδών καταστάσεις. Σε όποιον έχει διάθεση για θετικές σκέψεις, ερεθίσματα και έμπνευση, σε όποιον θέλει να εστιάσει για λίγο στις λεπτομέρειες που μας δίνουν χαρά στη ζωή, θα συνιστούσαμε να επισκεφτεί το ECPP ή κάποιο παρόμοιο συνέδριο.


Φυσικά υπέροχη εμπειρία είναι και η επαφή με άλλους επιστήμονες από όλα τα μέρη της γης, το να κάθεσαι δίπλα σε άλλα πρόσωπα και να βλέπεις από τη δική τους οπτική γωνία και έτσι να συνεννοείσαι μαζί τους πιο εύκολα. Η ομάδα του Jan Walburg έχει καθιερώσει με το ECPP ένα συνέδριο έμπνευσης, το οποίο συνιστώ πολύ σε όσους ενδιαφέρονται, εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν. Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μπορεί κάποιος να διαβάσει το "Abstractboock" και να το αξιοποιήσει για μια ενδεχόμενη εμβάθυνση στο θέμα.


Το μουσείο Rijks του Άμστερνταμ προσκαλούσε τις μέρες εκείνες τους επισκέπτες με το σύνθημα "Art is Therapy". Ίσως θα έπρεπε να υιοθετούμε πιο συχνά το σύνθημα αυτό και να το μετατρέπουμε στο "Το χαμόγελο είναι θεραπεία".


Τάσος Ζήσης, Φεβρουάριος 2015

 

© 2014 Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης