Log in

Εργαστήριο Εξάσκησης στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Εργαστήριο Εξάσκησης στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)


Το "Εργαστήριο Εξάσκησης στην Ενσυνειδητότητα" είναι ένας βοηθός σε φάσεις δυσθυμίας και κατάθλιψης. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτά. Οι δύσκολες σκέψεις χάνουν έτσι σιγά-σιγά τη δύναμή τους και μπορούν να μειωθούν οι φιόγκοι μηρυκασμού των σκέψεων και τα καταθλιπτικά σχήματα σκέψης και να δημιουργηθεί έτσι χώρος για μεγαλύτερη χαλαρότητα και για μια καλοπροαίρετη στάση απέναντι στον εαυτό μας (αυτο-συμπόνια). Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά τις οδυνηρές σκέψεις και συναισθήματά μας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι π.χ. για την πρόληψη υποτροπής της κατάθλιψης μπορεί να είναι εξίσου επιτυχημένη με τη λήψη ψυχοφαρμάκων. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται όχι μόνο σε ανθρώπους με προβλήματα κατάθλιψης, αλλά και σε όσους υποφέρουν π.χ. από μεγάλο στρες, άγχος, επανερχόμενες αρνητικές σκέψεις, χρόνιους πόνους. Σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις θα εμβαθύνουμε στα περιεχόμενα της ενσυνειδητότητας. Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε κατάλληλο υλικό που θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εντάξουν την πρακτική της ενσυνειδητότητας στην καθημερινότητά τους.

Συντονιστές:
Τάσος Ζήσης, Ψυχολόγος, Υπεύθυνος του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Άννη Αναστασιάδου, καθ. Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Ολιστική Γυμναστική (Μέθοδος Dr. L. Ehrenfried).

Τόπος: Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Παπαδιαμάντη 2, Καλαμαριά.

Ημερομηνίες: 17.10., 24.10., 31.10., 7.11., 14.11., 21.11., 28.11. και 5.12.2019

Ώρες: Κάθε συνάντηση 18.00 με 20.15.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10 έως 16 άτομα.

Κόστος: 200,- € συνολικά για τις 8 συναντήσεις.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Στα τηλέφωνα 2310 423677 ή 2310 851896 ή στα
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η αντιμετώπιση ψυχικά τραυματισμένων προσφύγων

Συστημικό εκπαιδευτικό σεμινάριο

Η αντιμετώπιση ψυχικά τραυματισμένων προσφύγων
Οδηγός για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και για εθελοντές

Οι αριθμοί των προσφύγων ανέρχονται παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εθελοντές έρχονται -συχνά για πρώτη φορά- άμεσα αντιμέτωποι με πρόσφυγες. Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων (οι μελέτες μιλούν για περίπου 40%) είναι ψυχικά τραυματισμένοι λόγω των εμπειριών πολέμου και βίας στις πατρίδες τους και κατά τη διάρκεια της φυγής τους.
Τι σημαίνει αυτό για τη δουλειά με τους ανθρώπους αυτούς; Αυτό το 4ήμερο σεμινάριο θα μεταδώσει στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις για την κατάσταση των προσφύγων, για τη δημιουργία και τη συμπτωματολογία των "Διαταραχών συνεπεία ψυχικού τραύματος" και για την αντιμετώπιση των ψυχικά τραυματισμένων προσφύγων. Με βάση κάποιες παιδαγωγικές οδηγίες σχετικές με το ψυχικό τραύμα θα αναστοχαστούμε πώς μπορεί κάποιος στην επαγγελματική ή εθελοντική καθημερινότητά του με πρόσφυγες να επιδράσει σταθεροποιητικά και με προσανατολισμό στα αποθέματα. Τέλος θα μας απασχολήσει η αυτοφροντίδα και η προστασία μας από δευτερογενείς ψυχικούς τραυματισμούς. Τα θέματα του σεμιναρίου είναι:

Α' Σαββατοκύριακο: 16 και 17 Νοεμβρίου 2019

Ψυχικό τραύμα - Η τάση της ψυχής να ξαναγίνει ολόκληρη
Τι συμβαίνει σε μια ψυχοτραυματική κατάσταση;
Πώς δημιουργούνται οι Διαταραχές συνεπεία Ψυχικού Τραύματος; - Οι φωνές από το Χθες αντηχούν στο Τώρα …

Ψυχικά τραυματισμένοι πρόσφυγες - Βασικές γνώσεις συνοπτικά (Α' Μέρος)
Ποιος χρειάζεται θεραπεία και γιατί; - Εισαγωγή στη θεραπευτική δουλειά

Β' Σαββατοκύριακο: 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου

Ψυχικά τραυματισμένοι πρόσφυγες - Βασικές γνώσεις συνοπτικά (Β' Μέρος)
Πώς μπορώ να δουλέψω σταθεροποιητικά και με προσανατολισμό στα αποθέματα;

Δουλεύοντας με πρόσφυγες - Βοηθάμε συστηματικά και εποικοδομητικά
Έξι παιδαγωγικές συστάσεις σχετικές με το ψυχικό τραύμα για την αντιμετώπιση των προσφύγων

Προστασία από τις δικές μας επιβαρύνσεις
Έξι τρόποι αυτοφροντίδας

Εισηγητής: Τάσος Ζήσης, Υπεύθυνος του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Τόπος: Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Παπαδιαμάντη 2, Καλαμαριά.

Ημερομηνίες: 16/17.11 και 30.11./1.12.

Ώρες: 10.00 με 17.30 για κάθε μέρα του σεμιναρίου.

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα.

Κόστος: 360,- € συνολικά για τις 4 ημέρες.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλέφωνο 2310 423677, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κλινική οικογενειακή ψυχολογία (Β' Μέρος)

Συστημικό σεμινάριο 2019/2020

Κλινική οικογενειακή ψυχολογία (Β' Μέρος)

Κατανοούμε και βοηθάμε οικογένειες

Περί υγείας και αρρώστιας στην οικογένεια

Οι οικογενειακές σχέσεις μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των μελών μιας οικογένειας αλλά μπορούν και να συμβάλλουν στη δημιουργία, την εξέλιξη και τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Αποφασιστικής σημασίας είναι το συναισθηματικό οικογενειακό κλίμα και η αντιμετώπιση των συγκρούσεων. Στο σεμινάριο αυτό θα φωτίσουμε τις συνάφειες αυτές και θα δείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για βοήθεια, συμβουλευτική και θεραπεία. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα επίκαιρα δεδομένα για όσα προλάβουμε μέσα σε αυτήν τη χρονιά από τα εξής κεντρικά θέματα της Κλινικής Οικογενειακής Ψυχολογίας:

  • Σχιζοφρένεια και οικογένεια (Β' μέρος)
  • Παιδιά "ψυχασθενών" γονιών
  • Εξάρτηση, οικογένεια και παιδιά
  • Στρες σε οικογένειες με υψηλό συγκρουσιακό δυναμικό
  • Παραμέληση και κακοποίηση παιδιών
  • Σεξουαλική κατάχρηση σε οικογένειες
  • Το συναισθηματικό οικογενειακό κλίμα

Εισηγητής: Τάσος Ζήσης, Υπεύθυνος του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Τόπος: Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Παπαδιαμάντη 2, Καλαμαριά.

Ημερομηνίες: Μια Τρίτη τον μήνα και ώρα 18.00 έως 20.15 στις ημερομηνίες:

17.9., 15.10., 12.11., 10.12.2019 και 14.1., 11.2., 10.3., 07.4. 12.5., 16.6.2020.

 

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα.

 

Κόστος: 25,- € για κάθε συνάντηση.

 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Τηλέφωνο 2310 423677, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών

Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2014 ένας νέος κύκλος εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών. Η διάρκειά του θα είναι ετήσια και θα λήξει τον Ιανουάριο του 2015. Το κόστος ανέρχεται συνολικά στα 1.400 Ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014. Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα καταρτιστεί απο την ομάδα που θα συμμετέχει. Παρακαλώ να κάνετε ηλεκτρονικά δηλώσεις συμμετοχής. Προϋπόθεση είναι να εργάζεται κάποιος ή να μπορεί να εργαστεί με ζευγάρια. Δεν είναι απαραίτητο να έχει ολοκληρώσει ήδη μια συστημική εκπαίδευση.

Σεμινάριο αυτογνωσίας – Ανάπτυξη του προσωπικού στυλ θεραπείας

Με τον Τάσο Ζήση

Τα ιδιαίτερα δυνατά και αδύνατα σημεία μπορούν να αποτελούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μέσα στις θεραπευτικές και συμβουλευτικές διαδικασίες, όχι όμως μόνον εκεί. Το να τα γνωρίζει κάποιος καλύτερα, δηλαδή να έχει κάνει εμπειρίες με τον εαυτό του, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, ώστε να αξιοποιεί τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία ή ότι ο ίδιος θεωρεί ως τέτοια για τους πιο διαφορετικούς σκοπούς. Το σεμινάριο αυτογνωσίας μπορεί να αξιοποιηθεί από τους συναδέλφους που εκπαιδεύονται ή έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στη Συστημική Θεραπεία για να κάνουν περισσότερες εμπειρίες με τον εαυτό τους.

Περισσότερα...

Συστημική για αρχάριους

Το 2ήμερο αυτό σεμινάριο προσφέρει μια συμπαγή και εποπτική γενική εικόνα για τις βασικές έννοιες και τεχνικές της συστημικής προσέγγισης στη θεραπεία και τη συμβουλευτική.

Περισσότερα...

© 2014 Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης